some_text

Archive
Migracions

Des de l’àrea de THE de Pedagogia i el grup GR-ASE el dimecres 15 de novembre es va realitzar una Jornada que va comptar amb una conferència inaugural per part del professor Sergio Andrés Cabello de la Universitat de la Rioja, així com una taula rodona amb Àngel Fondevila (Fundació Paco Puerto), Àngels Torrelles (Federació d’Associació de Veïns), Beau Cejour (Universitat de Lleida) i Àngels Pascual (Centre de Formació d’Adults Segrià) en les que es van explicar quins éren els reptes principals de la formació durant l’etapa adulta, especialment del col·lectiu immigrant, així com van identificar les estratègies i actuacions necessàries per poder fer-hi front. Activitat que va comptar amb la presència d’unes 90 persones entre estudiants i professionals del sector.

 

aed8c4fb-32b2-4df2-be13-b3bd540e5b06

Read More

Captura de Pantalla 2023-02-22 a las 10.45.27

Read More

Presentació

Read More

Des del Vicerectorat de Relacions Internacionals i Cooperació diversos membres del grup GR-ASE han rebut ajuts, pel curs 2018/19, per afavorir la internacionalització de la UdL mitjançant l’estada de PDI d’institucions estrangeres així com altres visites finançades per les mateixes universitats d’origen.

Durant el primer quadrimestre s’ha acollit al següent professorat: Héctor Carcamo de la Universitat de Bío Bío (Xile), Dennis Beach de la Universitat de Gothenburg (Suècia), Florencia Serra de la Universitat Nacional de Rosario (Argentina) i, per últim, Gabriella Aleandri de la Universitat RomaTre a Roma (Itàlia) i pel segon quadrimestre està previst venir: Papa Demba de la Universitat Cheikh Anta Diop a Dakar (Senegal), Stefania Lorenzini de la Universitat Alma Mater Studiorum a Bolònia (Itàlia) i, finalment, Elena Zizioli de la Universitat RomaTre a Roma (Itàlia).

 

IMG_3837

Foto: Begoña Vigo (Zaragoza), Héctor Cárcamo (Bío Bío) i Núria Llevot ( Lleida).

Read More

 

Del dia 1 al dia 6 de desembre, acollida per una estada per membres del Grup de Recerca Anàlisi Social i Educativa, hem convidat a Gabriella Aleandri, professora al Departament d’Educació de la Università RomaTre (especialista en educació d’adults i immigració) amb l’objectiu d’iniciar projectes, mobilitat, etc.; especialment amb CREIFOS (centre de recerca d’Itàlia). A més el dia 4 la professora Aleandri impartirà la conferència innaugural del II seminari sobre Mediació i Educació d’Adultsorganitzat per Núria Llevot, amb col·laboració amb l’Oficina de Relacions Internacionals, el programa d’Aules contra la Pobresa, la FEPTS, el Departament de Pedagogia i Psicologia així com el Vicerectorat d’Activitats Culturals i Projecció Universitària. Jornada oberta a tothom i gratuïta que es complementarà amb la ponència del professor Sergio Andrés Cabello, docent de la Universitat de La Rioja i, per últim, amb una experiència pràctica de Mohamed El Amrani, comunicador i emprenedor social.

Lloc: Sala de Juntes de la Facultat d’Educació, psicologia i treball social de la Universitat de Lleida.

Captura de pantalla 2018-12-02 a las 10.51.34Captura de pantalla 2018-12-02 a las 10.52.06

Read More

Part dels membres de l’equip de Gr-ASE (Mercè Sala, Mariona Farré, Teresa Torres, Núria Llevot, Olga Bernad, Mònica Macià, Rosa Benabarre, Jordi Domingo i Ramon Julià) que participen al projecte Recercaixa 2016 han estat convidats al Simposi sobre “DIVERSIDAD CULTURAL E IGUALDAD DE OPORTUNIDADES EN LA ESCUELA DE CATALUÑA” dins del V Congreso Internacional en Contextos Psicológicos, Educativos y de la Salud que es realitza a Madrid del 21 al 23 de novembre de 2018. Analitzant en diferents ponències les polítiques i les actuacions realitzades a Catalunya per atendre i incorporar la diversitat als centres escolars de Primària, exposicions orals que, a més, sortiran recollides en diferents publicacions i llibres.Captura de pantalla 2018-11-20 a las 16.48.57

Read More

El proyecto “Familias y escuelas. La implicación de las familias extranjeras en los centros escolares” ha obtenido financiación  de la convocatoria  de la Unión Europea Acción Clave KA201 (Asociaciones Estratégicas del programa Erasmus+ 2018) para la internacionalización de la educación.

 

Captura de pantalla 2018-07-23 a las 15.40.24

 

El equipo, liderado por Jordi Garreta y Mónica Macià del Grup de Recerca Anàlisi Social i Educativa (GRASE) de la Universidad de Lleida, está formado por investigadores, inspectores de educación y docentes de España, Italia y Luxemburgo.

De una duración de dos años, el proyecto ha obtenido 140.670,00 euros para desarrollar dos líneas de trabajo: una de investigación y otra de diseño, aplicación y evaluación de innovaciones. Concretamente, los objetivos de investigación son:

  1. Conocer las características migratorias de cada uno de los países, así como su trayectoria y evolución.
  2. Analizar las políticas nacionales en materia de gestión e integración de la diversidad cultural, tanto en los centros escolares como en otras esferas públicas.
  3. Analizar las formas de implicación y comunicación de las familias extranjeras en la escuela y en la escolarización de sus hijos a partir de estudios existentes en cada contexto (meta-análisis), así como las acciones que llevan a cabo las administraciones educativas y los centros escolares para dinamizarlas.
  4. Analizar cómo las escuelas conceptualizan y desarrollan enfoques para la integración e implicación de las familias de origen extranjero, y detectar debilidades y necesidades (aspectos de mejora).
  5. Realizar análisis transnacional comparado y proponer acciones a partir del conocimiento investigador.

Por otro lado, los objetivos de diseño, aplicación y evaluación de innovaciones son:

  1. Diseñar actuaciones para mejorar: la acogida de las familias recién llegadas; la información que tienen las familias sobre el sistema educativo en general y el funcionamiento del centro concreto en particular; la implicación de las familias en la educación de sus hijos en casa; la comunicación familia-escuela ; etc.
  2. Implementar dichas actuaciones.
  3. Evaluar el éxito de dichas actuaciones y desarrollar herramientas o estrategias que puedan ser utilizadas en otros países para dinamizar la implicación familiar y la comunicación familia-escuela.

 

 La resolución de la convocatoria se halla en:

 http://www.sepie.es/doc/convocatoria/2018/resoluciones/ka2_julio/20180706141123_AnexoI_KA201_seleccionadas.pdf

 

 

 


 

Read More

El dia 17 de maig de 2018 amb la defensa del seu treball de tesi : “Los temporeros de origen extranjero en las comarcas de Ponent: mercado de trabajo y migración”.

 

28457b08-188a-477f-8d55-d0e42eb64d42

 

Aquesta tesi doctoral analitza l’arribada de treballadors procedents de diferents parts del món que troben en els llocs de treballs rurals l’oportunitat d’entrar al mercat laboral espanyol. Aquesta situació té especial rellevància en les comarques de Ponent. Amb l’afany de descriure aquesta situació la recerca analitza detallar les característiques d’aquest mercat laboral, explorant la realitat dels seus ocupadors i, especialment, dels seus treballadors coneguts habitualment com temporers. Per aconseguir aquesta finalitat en aquest estudi es combina la metodologia quantitativa amb la qualitativa. Es planteja com a objecte d’estudi l’organització que fan els empresaris de les contractacions de treballadors i les característiques definitòries dels temporers, dels seus treballs i dels seu procés migratori.

b93d5e15-b570-48cb-832c-e092aae4026f

Read More

El proyecto Diversidad cultural e igualdad de oportunidades en la escuela  del GRASE ha sido uno de los 19 seleccionados (entre 221 solicitudes) en la convocatoria de ayudas para la investigación RecerCaixa 2015. El equipo de investigación, dirigido por el Dr. Jordi Garreta, está formado por: Dra. Núria Llevot, Dr. Jordi Domingo, Dra. Anna Mata, Dr. Ramon Julià, Dra. Mercè Sala, Dra. Teresa Torres, Dra. Mariona Farré, Dr. Joaquím Capdevila, Dra. Olga Bernad, Dr. Kokouvi Tété, Sra. Mariona Lladonosa i Sra. Mònica Macià (todos ellos de la Universitat de Lleida). Y por la Dra. Assumpta Aneas de la Universitat de Barcelona. Durante el 2016 y 2017 realizarán un trabajo empírico cuantitativo y cualitativo con el objetivo de profundizar en  las actuaciones que se realizan en Cataluña respecto la diversidad cultural en la educación infantil y primaria.

Los objetivos principales del proyecto para los próximos dos años son:

1. Analizar la evolución y la situación actual de las políticas respecto a la diversidad cultural en los centros escolares.

2. Analizar los discursos de la administración y de los responsables de los centros de infantil y primaria respecto a la diversidad cultural, la cohesión social y su relación con la igualdad de oportunidades y la equidad.

3. Detectar, describir y analizar las actuaciones que se realizan para atender la diversidad cultural y mejorar las oportunidades educativas en los centros de educación infantil y primaria.

4. Elaborar propuestas de intervención para favorecer el desarrollo de una interculturalidad, cohesión social e igualdad de oportunidades.

a-aquesta-sisena-convocatoria-del-programa-s-hi-han-presentat-un-total-de-211-projectes-de-42-institucions-diferents-dels-q

El acto de entrega de la ayuda al proyecto se ha realizado en Cosmocaixa el 27 de enero de 2015.

Read More

 

Salle du Conseil de l’IFAN CAD

Unknown

Mercredi 20 janvier 2016 à 10 heures

Dans le cadre de la convention de coopération qui lie l’Université Cheikh Anta Diop de Dakar et l’Universitat de Lleida (Espagne), la collaboration scientifique portée par le  Réseau d’étude des migrations internationales africaines et le Grup de Recerca Anàlisi Social i Educativa (GR-ASE) a donné lieu à des résultats de recherche qui seront partagés avec la communauté universitaire sénégalaise.

 

Demande d’informations complémentaires et invitation : colysalimatou@yahoo.fr

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Read More