some_text

Archive
Identitat social i cultural

Captura de Pantalla 2024-05-07 a las 17.04.10Captura de Pantalla 2024-05-07 a las 17.03.569693136f-3640-4d2c-8d67-8503b170b730

Read More

Núria Llevot i Olga Bernad hi han contribuït amb el text “SomArt: educación artística a través del arte” al catàleg d’art “El cuerpo de los espíritus. Representación del cuerpo en el arte negroafricano, planteamientos decoloniales en educación artística”, coordinat per Alfonso Revilla de la Universitat de Saragossa. Aquest capítol és resultat de la fase etnogràfica del projecte Recercaixa “Diversitat cultural i igualtat d’oportunitats a l’escola” i recull els resultats del projecte SomArt, portat a terme a l’escola Jaume Vicens Vives de Roses.Captura de Pantalla 2024-03-31 a las 11.40.30

Read More

llll Captura de pantalla 2019-03-12 a las 11.18.16Captura de pantalla 2019-03-12 a las 11.27.22

Read More

Toto llibre

“New pedagogical Challenges in the 21st Century” editats per Olga Bernad i Núria Llevot, aquest juliol de 2018, i en el que en el segon d’ells hi té un capítol el professor Moisés Selfa.
 
 
Es tracta de dos volums pedagògics que analitzen: Les societats del segle XXI estan subjectes a canvis socials, culturals, polítics i econòmics. En aquest context, es demana a l’escola que eduqui els futurs ciutadans en el present. Per respondre a aquesta realitat caleidoscòpica, l’escola està immersa en una revolució pedagògica. En aquest llibre, el lector trobarà una selecció d’obres d’investigació d’avantguarda de diferents disciplines i contextos, que tenen el seu epicentre a l’escola i a les facultats d’educació. Nous temes en pedagogia i educació, i nous rols de professors i estudiants, es discuteixen en un context global i divers. També es proposen propostes metodològiques i formatives noves per construir l’escola ideal i el professor ideal, des de la formació inicial i continuada del professorat.

 

 

Read More

mlladonosa_contrucciocatEl passat mes de gener s’ha publicat a la Universitat de Lleida el llibre de la investigadora d’aquest grup de recerca, Mariona Lladonosa, “La construcció de la catalanitat. Evolució de la concepció d’identitat nacional a Catalunya 1860-1990″ a Espai/Temps, publicacions de la Universitat de Lleida.

El llibre té per objecte l’elaboració d’un compendi bàsic que reculli les aportacions principals del pensament catalanista sobre la identitat nacional en el període 1860-1990. S’analitza l’evolució del concepte d’identitat catalana i els elements que s’han considerat conformadors de la catalanitat, amb l’objectiu d’aproximar-nos a la noció d’identitat nacional, des de la perspectiva teòrica i, amb especial atenció, a la importància del fet migratori.

S’hi ressegueixen tres grans moments històrics d’acord amb el pensament polític i social: de la renaixença al noucentisme, els grans corrents ideològics del segle XX (republicanisme, anarquisme, socialisme i comunisme a Catalunya) i la contemporaneïtat del discurs identitari, de la dictadura a la represa democràtica fins el 1990. En el sí d’aquests tres marcs es plantegen sis etapes centrals de la conformació del model identitari: La Renaixença catalana i els dos projectes romàntics tradicionalista i progressiu; el Modernisme i el Noucentisme i el seu ideal cívic de nació; els grans corrents ideològics de la República i el catalanisme de masses; el resistencialisme franquista, els canvis demogràfics i la nova historiografia en la definició nacional; la represa democràtica, el paper dels partits polítics i les institucions en la reconstrucció nacional i els debats del nacionalisme català i espanyol als mitjans de comunicació; i, finalment, els símptomes de la postmodernitat i el model cultural d’identitat polièdrica.

Podeu consultar-lo a: Edicions i publicacions de la Universitat de Lleida i Google Books

immigració

Read More