Dins del Congrés Internacional d’Educació i Diversitat celebrat a Terol del 10 al 12 d’abril del 2024, s’ha presentat un simposi liderat per part del grup de recerca GR-ASE, que porta per títol “Escola i famílies d’origen estranger: reptes i pràctiques d’èxit”, dins del tema d’interès Escola, família i comunitat, i diverses comunicacions que pretenen difondre i debatre els resultats de diversos projectes nacionals i europeus liderats.
Especialment si han presentat els resultats de tres investigacions realitzades, recentment, en les quals han participat diverses universitats i centres educatius d’Espanya i de la Unió Europea. Metodològicament s’ha utilitzat anàlisi de documentació i de legislació, metodologia quantitativa (enquestes) i qualitativa (etnografies, entrevistes semiestructurades, grups de discussió, investigació-acció) al voltant de l’eix de la implicació de les famílies d’origen estranger en l’educació dels seus fills i filles.
Núria Llevot i Olga Bernad hi han contribuït amb el text “SomArt: educación artística a través del arte” al catàleg d’art “El cuerpo de los espíritus. Representación del cuerpo en el arte negroafricano, planteamientos decoloniales en educación artística”, coordinat per Alfonso Revilla de la Universitat de Saragossa. Aquest capítol és resultat de la fase etnogràfica del projecte Recercaixa “Diversitat cultural i igualtat d’oportunitats a l’escola” i recull els resultats del projecte SomArt, portat a terme a l’escola Jaume Vicens Vives de Roses.
Read MoreLes professores Núria Llevot i Olga Bernad han realitzat una estada Erasmus Formació, del 12 al 16 de febrer, acollides pel Dipartimento di Scienze della Formazione de la Università RomaTre (Roma). Una de les activitats i sessions de treball ha estat la visita al Museo della Scuola e dell’Educazione “Mauro Laeng” amb el seu director Lorenzo Cantatore. Aquesta és la institució museística italiana més antiga dedicada a la història de la pedagogia, l’escola i l’educació. El seu nucli original data de 1874.
Read MoreIrimia Cerviño Abeledo, membre del GRASE, va defensar la seva tesi doctoral. El treball, “Construir la convivencia desde la interculturalidad en las escuelas españolas de educación primaria” analitza la diversitat cultural en els centres d’educació primària espanyols, les relacions interètniques i la convivència intercultural.
La qualificació final fou d’excel·lent cum laude. Tot el GRASE la felicita per aquest èxit.
Read MoreLes investigadores de l’UQM Geneviève Audet i Stephanie Thibodau han realitzat una estada de recerca al GRASE. Aquesta s’emmmarca dins el projecte “École, immigration et diversité ethnoculturelle en contexte de majorité fragile: regard comparatif”, finançat pe Relations Internationales et Francophonie du Gouvernement du Québec, que té com a principals objectius la potenciació de la xarxa de relació entre docents i investigadors d’ambdues universitats i l’inici d’organització d’un seminario internacional el 2024 en el que representants de les administracions educatives i investigadors analitzaran la diversitat cultural a l’escola, la convivència, el clima intercultural i la relació família-escola. Membres del GRASE formen part del citat projecte i preparen futurs desplaçaments d’investigadors i el seminari internacional.
Read More